Heeft u spierknopen? Laat u behandelen door Jac postma door middel van dry needling.
Triggerpoints geven uitstralende klachten bijvoorbeeld naar hoofd nek en lage rug.
Ervaart u uitstralende of pijnklachten vanuit nek of armen?

Triggerpoints zijn lokale verkrampingen in de spieren welke pijn en stijfheidsklachten veroorzaken.

Met triggerpoints of spierknopen wordt in de volksmond hetzelfde bedoeld. Een triggerpoint in de spier is een lokale verkramping die 24 uur per dag 7 dagen in de week aanhoudt waardoor de spier niet uitrust met als gevolg dat een gehele spierketen overbelast raakt, waardoor op zijn minst 5 omliggende spiergroepen hier hinder van ondervinden.

Heb ik ook triggerpoints?

 

Heeft u een pijnlijke plek of meerdere voelbare, aanwijsbare pijnlijke plekken in uw spieren? Wanneer u zelf druk zet met uw vingers op deze plaatsen neemt de pijn dan verder toe en wordt uw klacht herkenbaar? In veel gevallen kunt u een uitstralende pijn ervaren in verschillende varianten zoals een tintelend gevoel, doof en of zeurende pijn. Pijn met soms uitstralende klachten en stijfheid in de spieren zijn kenmerken van triggerpoints. In veel gevallen zit de oorzaak niet op de plaats waar de klacht wordt ervaren, zoals bij hoofdpijn. Hiervoor zijn nek en schouder spieren verantwoordelijk of uitstralende klachten naar de armen. In dit geval zijn vaak de spieren op het schouderblad betrokken.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints ontstaan in ieder geval door overbelasting van de spier of spieren. Het kan acuut ontstaan bijvoorbeeld direct na een ongeval. Denk aan whiplash klachten. In overige gevallen kan het ontstaan uit werk, sport of privé situatie waarbij de spieren langdurig overbelast worden denk aan stress, werkhouding en trainingsbelasting. In de meeste gevallen bouwen zich de klachten in de loop der jaren op. In eerste instantie alleen stijfheidsklachten na enige tijd komen er de pijnklachten bij. Dit gebeurt wanneer de triggerpoints “latent” aanwezig zijn. Om latente triggerpoints spontaan te activeren worden er vaak werkzaamheden gedaan die niet elke dag worden uitgevoerd, denk aan tuinieren, houthakken of klusjes in huis. Ineens zijn er klachten die niet in verhouding staan met de uitgevoerde werkzaamheden.

Gelukkig is er een oplossing voor uw triggerpoints?

De oplossing om de spier en of spiergroep te ontspannen en terugzetten in normale functie, is het aanprikken van de triggerpoint of spierknoop. Door het aanprikken van de het triggerpoint zal de spier in een reflex heel kort maximaal aanspannen en hierdoor worden “gereset”. De vicieuze cirkel wordt doorbroken en de spier komt terug in normale functie en pijn en stijfheidsklachten verdwijnen. Het aanprikken gaat met een zogenaamde “dry needle”. Dit is een super dun naaldje die precies in de spierknoop wordt geprikt, waardoor er een ontspannende reflex ontstaat. In mijn praktijk gebruik ik alleen gecoate naaldjes welke vrijwel pijnloos aanprikken. De contractie van de spier door de reflex is zeker voelbaar, een gezonde spier zal niet aanspannen.

Laat je behandelen door een expert!

Het belang van de klant staat bij mij altijd voorop. Om aan deze wens te voldoen en expert te worden in dit vak, heb ik besloten om de 4 jarige hbo opleiding neuromusculair therapeut te volgen. Deze opleiding welke specifiek gericht is op het behandelen van spieren waarbij de complete samenhangende spierketens betrokken worden met alle specifieke pijnpatronen. Het is belangrijk voor u dat er juiste keuzes gemaakt worden om te voorkomen dat de behandelduur onnodig lang duurt of niet het verwachte behandel effect krijgt. Bel gerust voor een vrijblijvend advies.